Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Disember, 2010

Maksud mimpikan ular...


Mimpikan ular??
adakah ianya creepy atau bleh lah nak kata, oh bahagianyaaaa~ \\(n_n)//

ngee~

Sooooo...
..
..

is that mean, i will be.........

||
||
||
||
VVVV
VV
V





wowww... O.o


 ...in this recent year..???

in 3 years?



in 2 years??
 
next year???
OMG !!!


Tomorow???!!!!
wahhhh!!!!! (n_n)


Ok, melampau berangan sangat dah tu.. -.-'

knock it out shida !!

 ngehehehehehehe ~ =p

...............................


p/s : korang penah mimpi ular tak???? pastu?? pastu??? what happen?? Ada orang datang lamar u alls ke esoknye??? hak2.. share wth me. share wth me please.. hik3 (baca dengan nada excited on..? (n_n) )



*******************

28 Disember, 2010

Ada seorang insan....yang bernama, 'dia'


Hari ini , aku masih di dalam dilema hidup..
Duhai hati, apa yang masih berlenggu didalam dirimu..?
Aku rasa aku dah tak faham lagi dengan hati..
bukan..
bukan hati..
tapi..
'cinta'

Aku mengenali seorang insan.. yang bernama 'dia'..
'dia' sangat dahsyat bro..!!
tak..tak..bukan samseng..
bukan kaki pukul..
bukan kaki racing..
dahsyat sebab 'dia' berjaya runtuhkan tembok shelter antibiotik hati aku dari penyakit yang ditakuti..
penyakit..???ye .. penyakit..
kalau terkena penyakit ni, memang tak boleh tidur bro..
makan tak lalu..tak pun, makan tak kenyang..
mandi tak basah..tak pun, ang duk ja terkurung kat bilik mandi air mata..
apehal dahsyat sangat bahana penyakit ni weh??
itulah, 'cinta'

Aku bukan seorang yang senang untuk memberikan hati aku pada orang lain..
tak..aku bukan kedekut der.. kalau ade orang nak mintak derma hati, aku bleh bagi je der..
aku tak kisah der.. tapi istilah memberikan hati kat sini, seolah-olah merelakan diri kita dijangkiti oleh 'cinta'
Aku dah terkena bro..
dua kali bro!!
dua kali..

mula2 dulu aku syok sendiri, budak monyet lah katakan..tapi aku dah cek doktor dah, 
apa? tak..tak..bukan doktor 'cinta'..doktor bese je..
doktor pon dah sahkan aku sihat. tak de pun tumbuh ekor kat blakang.. tapi orang selalu kata aku 'monyet'.. masa tu la.. 
dalam masa tu, aku tak tahu lagi mcam mana deritanya bila terjangkit penyakit 'cinta' tu..
tapi, bila dah kena sekali, tobat bro..
den dah totop ati den..
dah tak moh bagi ati den pado sesapo laei..
padan muko den..

tapi 'dia'...
tu aku da citer tadi bro.. 'dia' dahsyat bro..
'dia' lengkap segala..
rupa ada..
baik.,
senyum manis..
sopan santun..
hormat orang tua..
pemalu..
mata aku pon dia tak pandang masa mula-mula jumpa dia bro..
tu yang melekat kat otak aku sampai aku tak leh tido bro..
jampi??
eh..tak kan lah..
tak kot..
'dia' ok bro..
pakej suami soleh tu ada pada 'dia' bro..

cuma..
cuma..

cuma tulah..
aku saja ja buat entry sengal ni bro.. entry poyo untuk hari ini,

cuma, 
nak bagitahu, ada seorang insan .. yang bernama 'dia'.. (n_n)

Ade yang keno penampo ngan reader jap laei.. den lari dulu la yo? ekekkekeke =p

..................


27 Disember, 2010

Top 10 Most Common Makeup Mistakes

 
Just wanna share this precious information for all beautiful gurls out there !!!! (n_n)
 
Lets learn on how to make up our face nicely..
 
P/S: nak bersolek, boleh..tapi jangan lebih-lebih okeyyyyy.. (n_n) belajar solek jd cantek untuk menghadap suami..awww... suwiiiiiiiiitttttt sesangatttt.. (n_n)v insyaAllah..



 
By Mimi Bullock - Mon, Nov 15, 2010 6:52 PM PST
Share your wisdom. Join the Yahoo! Contributor Network
 
 
Ever spot a serious makeup mistake and think, "I wonder if she knows?" Chances are she doesn't, and she'll walk in to her next corporate meeting or parent/teacher conference totally oblivious to her makeup faux pas. Don't let that blurred vision of beauty become you! Review the top ten ugliest and goofiest makeup mistakes women make and give yourself an honest grade. Then share your new found information and make the world a prettier place.

Concealer/Foundation Confusion

Cruise the Internet long enough and you will come across all sorts of advice on this subject; concealer and foundation application. Never before have so many women got such bad advice and it shows. The real key to good concealer and foundation coverage is to start with a moisturized face. Then dab yellow concealer sparingly on brown or red spots. Don't worry about blending it in; it's concealer. Then apply your foundation. Do not put concealer over mineral powder or cream to powder makeup—it won't blend! You'll end up with an obvious patch job. Ugh!

Wrong Foundation Shade

Okay "summer girl" let go of the dark foundation. Your tan is gone and there is no sense in pretending. Let go of your summer foundation shade and embrace a paler, prettier you. Something to remember when shopping for foundation shades—color match to your jawbone, not your hand. Your hand skin is always darker than your facial skin.

Excessive Concealer

I hate watching my favorite all chick talk shows and seeing the show host wearing obvious white circles under her eyes. Girlfriend! Lay off the excessive under eye concealer or at least invest in one that does a little better job matching your skin tone. White is alright but too much of it will give you the reverse raccoon look.

Heavy Handed Eyeliner

I (sadly) am old enough to remember burning the tip of kohl black eyeliner before applying it to the inner rim of my eyelid. In the eighties, we liked our hair big and our eyeliner dark. Fortunately, style-wise, those days are over. Don't ring your eyes excessively, instead focus on using attractive colors in a flattering way.

Over Frosted Eye Shadow

Some may disagree with me but too much frosted eye shadow looks well... cheap. A bit of shimmer under the brows, a touch on the lid, these are pretty effects. However covering your eyelid from top to bottom with unblended, globbed on eyeshadow is unattractive. Go easy on the frosting!

Dry Face

No matter how much makeup you apply, you can't hide a dry face. After your morning cleanse, moisturize your skin. This will make your makeup application smooth and silky looking. Without moisture, makeup looks cracked and unflattering.

Wacky Eyebrows

Your eyebrows matter! Over penciled or super thin eyebrows are a mistake. At the opposite end of the spectrum, you'll find the gal who has never used a tweezer in her life. I hope you fall in neither category. Visit a professional stylist who can give you a good base waxing. He or she will shape those brows and give you a great template to maintain.

Dark Lip Liner

For a brief time in the nineties dark lip liner over light lipstick may have been fashionable. If it was, the fad is now over. Please toss away the black lip liner and use a more flattering color.

Blending Your Makeup

Sometimes we get a flawless finish but forget to blend. This common mistake will leave you looking like you are wearing a mask. Buy a cosmetic sponge and blend, blend, blend!
 
Mascara Marks

Occasional mascara marks are expected, we all get in a hurry. However, chronic mascara prints may have your friends and coworkers snickering. The problem may result from trying to apply mascara without your glasses. If that's you, the solution is simple. Buy a tabletop magnification mirror. You won't need your glasses to get perfect mascara.

...........

taken from yahoo..

Masih berkecimpung di lurah yang berlumpur..


Oh, tajuk nilah yang sedang menceritakan kisah hidup shidarina sekarang.. cuba dengar ayat-aat ini bersuara menceritakan kepada anda.. sebab saya malas taip..

.............
.......


....
dengar..? hmm.. macam tulah kisahnya..

(n_n)
haha, bengong..
tulah, dah kata dah, kalau tengah emosi senget tu tak payah lah dok gatal nak update, kan dah cam orang sewel.. ekekeke =p
Aku masih berada di dalam dunia ini, alhamdulillah.. masih di dalam takuk lama... masih berkecimpung di lurah yang berlumpur ini.. ye..bersama-sama mereka yang sama macam aku.. menyalit lumpur ke muka masing-masing.. dia calit kat kawan ni, kawan ni balas balik, dan seterusnya berulang kali.. selagi tak puas hati selagi tu menggunakan segala lumpur yang ada di lurah ini untuk menempek kat muka musuh yang menyerang tak habis-habis.. 

persoalannya, 
sampai bila..?

sampai bila masih nak bersama-masa berkecimpung di dalam lurah yang berlumpur itu?
sampai bila nak cari sapa yang menang, sapa yang salah? bila aku tunjuk bukti, kau kambus balik dengan lumpur !!!! ni dah lebih ni brooo!!!! 
jadi...

sampai bila..?
selagi tak ada kesedaran, selagi itu aku akan terus berada di kecimpung kotor ini.. Ya Allah, bersihkan hatiku dari kekerasan.. tunjukkan ku jalan untuk keluar dari penyakit hati ini.. 

jika ada yang mendengki diri ini,
jika ada yang menyakiti hati ini,
jika ada yang mahu memakan hati ini,
jika ada yang mahu memijak diri ini,

Hanya kepadaMu aku berlindung..
Hanya Engkau yang berkuasa..
"kun faya kun" itu adalah milik Mu..
Sedengki mana, sekuat mana pun seseorang untuk berbuat dengki dan jahat pada yang lain, tetap tidak dapat melawan kekuatanMu..

Aku berserah padaMu..
Aku yakin..!!!

Aku kembali mengingatiMu..
Istighfar tidak lepas dari hatiku..

Aku bertekad untuk redha..
Aku bertekad untuk keluar dari kecimpung lurah berlumpur yang kotor ini,
ku bawa keluar diriku yang kotor berlumpur ini,
dan ku sucikan kembali diriku..

Semoga Kau membimbing aku ke jalan yang benar...

Aminnn..

.....


 

19 Disember, 2010

CICAK DALAM CAWAN


Weiiiii sape punya cawan dalam bilik air ateh sinki tu weh??????? Ada cicak dalam dia!!!!!! Damn! hate cicak so much.. T.T
Kenapa mesti cicak tu dok gatal sangat nak main swimming pool g masuk dalam cawan yang ada takung air tuh???? adoaiii... geli sesangat lah rasa macam dah xmo minum dalam cawan.. nak minum dalam botoi sus ja..hik3x =p

Adoaiii kenapa lah dalam idup aku ni asyik jumpa scene cicak mandi dalam cawann??? T.T
imbas semula memori pertama dulu masa aku baru balik sekolah, mak aku panggil, 

"adik, meh sini, ambik cawan tu basuh. mak wat kan susu tapi xmo minum . g tengok sape yang minum tuh.."

sekali aku pegang cawan isi susu tu ada bende gerak and tetibe kepala cicak tu keluaqqqq!!!
arrrrgghhhhhhh!!! den tak suko..den tak suko... T.T den goliiiiiii.. hukhuk

zassssssssss.. 
kembali semula ke masa sekarang dan di waktu ketika ini, aku juga teringat scene lagenda budak setan di mana ayu tercekik cicak...!!!! cicak dalam tin cokeeee!!!! makkkkkk!! tolonggg~~ T.T
memang aku nak menangis lah kalau cicak nih baling kat aku..hukhuk

"aku nampak awek cun..tengah..minum..coke..ada.. CICAKKKKK!!!!"

jahat gila manusia-manusia yang suka dajal orang lain.huh! seb bek la Ayu tu cantekk (lisa surihani laaaaa~ -.-'), sebab tu ketua gangster yang kuaq ajaq pun pi tolong..





cuba kalau awek yang tercekik cicak tu aku, kompem orang lain wat tak tahu.. T.T

P/s: weh, cawan sape tuh weh, pi la buang cicak tu weh..aku geli.. huuhuu merewang bulu roma eden nampak dia berenang-renang dalam cawan ang..hoho

.............................


18 Disember, 2010

Lelaki Vs. Perempuan

AMARAN : Sila baca teks dibawah dengan suara ustazah nur bayah versi shidarina.. -.-'

Selamat pagi murid-murid semua.. Apa khabar iman kita hari ini? Apa khabar cinta kita hari ini? Apa khabar badan anda? harap semuanya sihat walafiat... insyaAllah..(n_n)

Hari ini kita nak membincangkan tajuk lelaki versus perempuan.. HA? apa dia? tak..tak..bukan perbezaan dari segi sape lagi pandai.. bukan perbezaan sapa lagi kuat.. tetapi kita nak bincangkan tentang personaliti dan kita nak berbincang tentang soal hati.. ye.. soal hati dimana seperti yang kita semua sedia maklum, perempuan ni hati dia lembut..halus.. sensitip.. kalau lelaki pulak sebaliknya ye.. kadang-kadang akan tiba pada suatu masa, lelaki dan perempuan tidak bersefahaman.. Haa... kemudian, mulalah bertengkar.. bertengkar ini tidak sehat ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian.. kerana bagi mereka yang bertengkar, kalau diberi kuku kucing tiruan, maka gamaknya, habes bercalar balar hati masing-masing.. kadang-kadang tak perlu senjata.. bertikam lidah pun dah cukup nak mencederakan hati seseorang.. sebelum kita pergi lebih jauh bincangkan hal ini, mari kita saksikan gambar di bawah...

*Okeh, sudah tamat slot ustazah nurbayah, versi shidarina..huhu

 
Okeh, sekarang shidarina akan take over perbincangan khas kita pada hari ni. Kome dah tengok gambar di atas? ape yang kome rase? Ada sape2 yang nak bagi komen tentang gambar di atas atau ada sesape yang nk try wat cite tentang gambar, silalah bagi komen nanti yeh.. ekeke =p 

KOMEN SHIDARINA:

Setiap kali berlaku pertelingkahan, kadang-kadang wanita lebih sensitip dan hati die cepat sangat terluka.. Manakala lelaki kadangkala mereka gaduh time tu, tapi tidak menyangka bahawa  ayat-ayat mereka telah melukai hati perempuan.. kadangkala masalah yang timbul perkara remeh, perempuan akan terguris tetapi lelaki plak akan kata, 

" hek elehhhhhhh...bende simple je pon..."

pastu wat tak tahu.. si perempuan plak, mulakan agenda merajuk.. T.T
Lelaki pulak tak faham perasaan perempuan dikala itu.. tambahan lagi bila sampai masa bendera umno dikibarkan.. jadi lelaki pun buat tak tahu.. dan mulalah meng'ignore' si perempuan dan membiarkan perempuan mengubati lukanya sendri..hukhuk Maka begitulah komen dari saya tentang gambar tersebut.. Dan gambar tersebut telah dilukis oleh saya pada bulan julai 2010 diwaktu ketika sang lelaki tidak memahami hatiku sang wanita..ihik3x
T.T

p/s: ate kengkawan, apa lagi, silalah wat cite kome plaks.. huhu sesape ade pengalaman bagaimana untuk mensejahterakan hubungan lelaki dan perempuan supaya tidak bertengkar dan berlaku penitisan air mata, silalah berkongsi.. =)


..............................

17 Disember, 2010

Tips Pedajal orang

Muahahahhahahahhahaha


Gelak besaw dulu sebelum kita mulakan entry..hahah

Tips kali ni bukan lah idea dari aku nak bagi pedajal orang, ataupun bukanlah niat aku untuk mengajar kamu orang sekalian membuat dajal kepada kawan-kawan korang, tetapi, aku rasa macam hohoho jahat gila kalau psiko geng korang macam ni,......
hoho kesian kat kawan-kawan dia yang masih tak abes paper kena psiko dengan si dia ni yang abes exam awal.. kui3 nasib lah bukan aku yang kena..kalau aku yang kena, memang la aku top buku terus!!! amek laptop pasang movie korea. hahahhaha *patut pon result aku dlu selalu cam paras leher je.. huhu T.T

p/s : janganlah aniaya mood study kawan-kawan korang macam ni ek.. huhu

.........................

Join contest for the first time..jaki la pulakkkk.. -.-'

Oh, Hello world!!! How are you today??? I feel a little down today because of.. hmm nevermind.. we shouldnt talk about my life problems in here.. no privacyy.. ahaks..

*bajet cam artis plak , tetibe terbajet ade orang nk skodeng life ko, pegrasaannnn okeyyy.. -.-'

By the way, in order to cheer up my day, i would like to join a contest!! Oh My God!!!! This is my first time joining a contest in blog..0.o hohoho Very excited!!! \(^_^)/
(sangat jaki okeh... T.T)



Full Name : Shahidah

Nick Name : shidarina

Date / Place of Birth : 13 september, johor

Blog Tittle : Dunia Internet

Blog URL :http://shidarina.blogspot.com

Favorite Photo's : 



Tell us the story behind this photo :
This is my sis wed photo!!! (n_n)v sebenarnya, saya sedang mengalami hari-hari yang begitu meng'down'kan diri saya.. *bahasa mana ko guna ni shida oi.. -.-'
 But this morning, i saw this picture in her facebook uploaded by her yesterday.. and i was like.. Oh.. My.. God.. soooooooo beautiful and so romantic.. the angle of their bodies have made the picture looks very nice n live!! And since abang ipar orang sarawak, tetibe terasa nak olah cite di sebalik gambar mereka..haha 
 ‎"abg balik sarawak dlu!!! belon dah abeh tiket, guna payung magik pon bleh laaaa~"

"jangan..jangan..!!! dok kt johor jaaaaa... Nak itottttt~~~"
 

Oh...sangat romantik ini gambar...jangan lepaskan tangan taw!!!~~ (n_n) hik3

I would like to tag, sis beauty n cik has tuk join contest ni..hik3


 sesape yng nk join gak, sila klik kat sini. 

and terms conditions are as below:

 1.Contestant must fill in the question above. 
 2. Add www.jannatul-ardilla.blogspot.com as the followers.
 3. Say something to the owner of the blog.
 4. Leave your URL Contest at the comment above.
 5. Promote/Tag this contest to your friends.
 6. Put the picture of contest on your wall. 


 .......................

16 Disember, 2010

Kalau KErana CiNTa


Hoh!! Jiwang lagi aku nih.. cerpen pun jiwang, entry biasa pn nk jiwang..wakakaka =p
mintak maap la ek, nak wat camane, hati dah memang terkunci dengan cinta.. T.T

Seharian demam semalam, tak masuk opis, tapi buat keje kat umah ja, xpa..xpa..gaji tetap masuk yob!! sebab aku wat keje.. walaupun bangkit lewat, start wat keja kol 2 petang tapi aku wat keje and tutup laptop kol 11 malam okehhh... okehhh?? ngehehehe =p 

eh, lari topik, 

-.-'

malam tadi entah angin mana yang datang, tiba-tiba terasa nak melayan KLASIK NASIONAL... O.o

Ahahahhahahha

Ok, gelaklah..gelaklah.. T.T

Tapi, apa yang  aku pasti, rasa cinta ku akan menular mencengkam jantung hati bila lagu-lagu lama menari-nari kat corong telinga aku.. Fuhhh.. nak cita memang susah lah.. Tapi korang perasan tak kalau kita dengar lagu raya lama-lama, "Oh,oh, oh balik kampungggggg...", sudirman, takpun lagu saloma tuh, tak pun dendang perantau, puhhh..memang wa cakap lu, menusuk nusuk pelbagai perasaan di hati..kalau tak dapat balik raya dengar lagu tuh memang tangkap leleh, sayu kat hati wa cakap sama lu..huhu kalau nak banding dengan lagu raya zaman sekarang aku dengar xde feeling je yob...~ mintak maap..bukan nak merendahkan ke apa, cuma saya nak menekankan di sini, yang orang dulu kalau buat lagu, dia punya maksud tu memang sampai direct pada hati kita, memonopoli perasaan kita..haaa..kalau tak caya, dengar KLASIK NASIONAL malam karang.. ehhehe

malam tadi terdengar satu lagu ni, tak tahu sape yang nyanyi, tapi tetiba mak rasa sedih je nyah.. huhu T.T

"Badanku kurus bukannya, tak cukup makan..
Mata ku merah bukannya, tak cukup tidur...
tapi aku sedih dengan, si jantung hati..ohhh.. si jantung hati..

......."

dan ayat-ayat seterusnya tak sanggup den nak tuleh .. sebab sedih sangat..huhu (*padahal tak hengat.. T.T)

Tapi, memang lagu tuh sesuai lah dengan apa yang terjadi dalam idop eden sekarang nih.. eden tengah kecewa dengan jantung hati eden.. asyik berdarah ja, sket2 terluka.. den sendiri kot yang sensitip..kulit selaput hati den tuh nipis sangat kot..tapi malangnya, si dia tak dapat nak melihat..lainlah kalau dia tu superman bleh guna laser kan scan tgk? tapi, bahaya pulakk!! 0.o nasib baik dia bukan superman..hoho 

Tapi kalau dah namanya cinta, memang gini la.. bahagia pun tak leh duk senang,.. asyik nak terbayang je.. bukak buku nampak mukanya.. bukak hp, wallpaper gamba dia.. ate, bilanya ada masa yang tak terbayang wajah dia?? nak tidur pun tak lena.. mandi pon tak basah.. haaa sapa yang kata tak penah rasa tuh memang tipulahh.. -.-'

cinta jugak menyakitkan bila sampai ke satu tahap, bahtera terlanggar batu karang , hahaha tu dia, nak tenggelam sudahhh~ T.T
Datang hari-hari sedih, tu yang macam lagu tadi kata tu, tak lalu makan sampai kurus.. (*aku memang dah kurus sejak azali okeh, kekecewaan yang dialami tidak terlalu mengganggu selera makanku..ahaks =p) mata merah sebab menangis..uihhh..kalau dah nama frust tu, kita tak dapat kawal lagi dah air mata.. mengalir ja.. siap boleh wat iklan ,

"sesape yang nak pergi lamar puteri gunung ledang, silalah contact saya di talian 019-7******.. esok pagi dah cukup 7 tempayan.. FRESHHH!!! gerenti puteri gunung ledang terus terima sbb dia duka fresh2 nih.. sebab kat atas gunung tu kan sejuk, so, dia nak lah air mata 7 tempayan, kan suam2 kuku, dia nak wat mandi, kat atas gunung tu mana ada heater shower.. hukhuk so, apa tunggu lagi????? hubungi saya segera!!" 

T.T huhu


p/s : mengarut ja.. -.-'

Ha, sekarang sape di antara korang yang pernah alami pengalaman
 camni?? dengar lagu pun bley sengeh sorang2 atau tetibe je nangis?? haa..baik ngakuuu~ =p

..............


14 Disember, 2010

Bahana FACEBOOK !!!

, On Monday December 13, 2010, 6:55 pm EST
 
Armed with your e-mail address, data miners can hit Facebook and match it up with your user ID. That key unlocks a treasure trove of personal information.

At bare minimum, your ID provides access to your name and profile photo, no matter what privacy settings you have. Those who stick with Facebook's recommended settings will reveal even more: their location, hometown, list of friends, lots of photos, and many of their "likes," such as activities and interests.
That's a goldmine for companies that are trying to target their products to you.

"Once you have an ID you can look up the person," said Axel Schultze, CEO of Xeesm, a social media marketing software developer. That gives you access to all the information publicly available in their profile, and from that, "you can build correlations between all sorts of other data."

Robin Dindayal, director of product management at social marketing software company Awareness Inc., ran an experiment and plugged my Facebook ID into Facebook's Graph API. That's a tool Facebook makes available for programmers who want to connect to the site's platform.

The API returned a smattering of information about me, including my gender and geographic settings. A person -- or a machine -- can retrieve that data after starting with nothing more than my e-mail address. (You can follow our instructions on how to run the experiment with your own Facebook ID.)

"Combine this with an e-mail address and I can add you to a mailing list," Dindayal said. "Beyond that, some users within Facebook don't have their privacy settings set very high and even more information might be made available."

Facebook has technical safeguards in place intended to prevent data miners with massive lists of e-mail addresses from sucking in troves of public information about Facebook's users. But invaders keep slipping through the site's defenses.

A company named Rapleaf kicked off a backlash two months ago when press reports drew attention to its practice of collecting Facebook IDs and including them in the personal profiles it sells. The ways Rapleaf gathered the data violated Facebook's rules, and when caught, Rapleaf changed its methods. It recently deleted the Facebook information from its dataset.

But it's a game of whack-a-mole: Others have popped right up to fill the void.
Take Match Factory, a new tool launched four months ago that promised marketers it would "securely match as many e-mail addresses from your list with Facebook accounts as possible." It was created by 3dna, a Los Angeles-based software developer that makes tools for political activists.

Facebook's terms of service prohibit anyone from accessing the site or collecting user information "using automated means (such as harvesting bots, robots, spiders, or scrapers)."

That's exactly what Match Factory did. It sent more than 37,000 automated requests to Facebook over the last few months to pull user IDs -- and didn't hear a peep from Facebook in response.

"I have not talked to Facebook," Match Factory creator Jim Gilliam told CNNMoney last week. "They haven't complained to me at all."

Gilliam said he wasn't aware that Match Factory's automated data gathering violated Facebook's policies.
CNNMoney asked Facebook about Match Factory -- and on Friday, Facebook cut off the tool's access to its platform.

"The impact was extremely small and no private information was shared," Facebook spokesman David Swain said of Match Factory's data gathering. "We were able to take immediate action to shut down the service in question."

But Match Factory isn't the only one linking e-mail addresses to Facebook identities without users' explicit permission. Other data aggregation companies, including Pipl and Wink.com, also have big stashes of Facebook IDs.

Some fly under Facebook's radar; others, like Pipl, navigate the gray area of what Facebook allows. Pipl doesn't directly sell the data it gathers -- its business model is to run ads on pages that display all the personal information it has amassed.

Right now, your Facebook user ID is mostly valuable to direct marketers and political campaigns, but insurance companies and prospective employers are starting to take interest too. Privacy experts say the market for your information will keep expanding.

The battle zone

Facebook's in an unenviable position: Its entire reason for being is to encourage members to connect and broadcast personal information. The more you share, the stronger Facebook's business model becomes. But the site is also trying to balance that against a pledge to respect its members' privacy preferences.
"Facebook is committed to providing users a safe and secure experience, and we work aggressively to develop technical and human solutions to keep people in control of their information," Facebook spokesman Swain said.
Facebook has a history of shooting itself in the foot, though, when it comes to dealing with privacy concerns.
After the Rapleaf firestorm -- which included the revelation that some Facebook application developers were selling user IDs to data aggregators -- Facebook announced that it had a solution: It would ban all applications from sharing user IDs with outside parties.

Developers freaked out, and leapt on an obvious flaw in that plan: For-profit applications often use third-party virtual currency companies like Tapjoy (formerly Offerpal) monetize their apps. So Facebook went back to the drawing board, and is working to finalize a new technical policy that will keep information from data brokers but allow developers to work with advertisers and payment companies. The new rules are slated to take effect Jan. 1.

That doesn't solve the bigger problem: Facebook is sitting on a massively valuable data stash of information that users make available publicly, and keeping it away from commercially motivated data harvesters is an arms race.

Deleting information after the fact -- as Rapleaf did -- doesn't wipe it from the record books.
Some Rapleaf customers, including popular e-mail add-on Rapportive, appear to still be using saved versions of the Facebook data Rapleaf previously provided. Queries run through Rapportive's system last week by Awareness Inc.'s Dindayal returned Facebook user names.

Rapportive did not respond to several requests for comment.
"The genie is out of the bottle," Dindayal said. "Once the information is out, it's impossible to know who has a copy of it."






Copy from : yahoo todays news.. 






....................

10 Disember, 2010

Diari cinta terakhirku buatmu

Masih lagi aku ingat diwaktu ketika aku bergelar seorang remaja.. Perkenalan dan pertemuan itu perkara biasa..Dan pada waktu itu aku berperwatakan sebagai seorang gadis yang kasar.. Gemarkan aktiviti lasak.. Bercakap kasar..panas baran.. berjalan gaya ganas seperti  seorang lelaki.. Namun hati perempuan sekeras mana pun temboknya pasti runtuh juga kerana kelemahan wanita adalah memiliki hati yang lembut..Keras diluar, lembut di dalam.. kasar perwatakan diluar, namun hakikat dalaman hatiku, cukup aku kenali.. Aku adalah seorang yang berhati lembut.. Aku mudah menangis dan mudah tersinggung.. Aku juga tidak sanggup melihat orang lain menderita walaupun kerana kelaparan.. Namun tidak ramai yang begitu mengenali aku.. Mereka hanya menganalisis luaran ku sebagai gadis yang kasar, tiada sopan santun.. Tetapi mereka tidak mengenali jiwaku.. Tapi segalanya telah menjadi ketentuan Allah.. Seorang lelaki yang baik budi pekertinya, lemah lembut di dalam segala percakapannya. Dan dikenali sebagai a man with a golden heart dikalangan sahabatnya, telah datang bertandang bertanya khabar dan menghulurkan persahabatan.. Sewaktu perkenalan pertama, aku meneliti setiap gerak geri perwatakannya yang penuh berbudi bahasa..dan pada waktu ketika itu, aku berterus terang padanya siapa diri aku sebenarnya dan bagaimana sikap aku yang sebenarnya..Kebanyakan orang lama kelamaan beransur-ansur pergi kerana kecewa dengan sikap diriku yang kasar..tetapi dia tidak.. Masih lagi ku ingat, ku katakan kepadanya,



”Aku ni bukan mcm pompuan lain tau..aku ni kasar.. Aku tak suka coklat..Aku tak suka bunga..aku tak suka teddy bear.. ”



dan dia hanya mengangguk perlahan tanda faham.. senyuman manis tidak pernah lekang dari bibirnya.. Memang tersangat manis.. Keikhlasan dirinya yang dapat kurasai telah mengetuk pintu kamar hatiku dan dengan takdirNya, hati kami berpaut dan diikat dengan tali pernikahan yang tersimpul kuat. Selama beberapa tahun semenjak perkenalan kami, sehinggalah di waktu melayari bahtera berumah tangga, aku masih dengan sikapku yang kasar.. Dan dia masih tetap sama sentiasa lembut dan sejuk..sangat mendamaikan..Apabila api kemarahan melanda hati, sebaik sahaja terpandang raut wajahnya yang tenang, hatiku terus menjadi sejuk dengan serta merta.. pelukannya diwaktu api kemarahanku menyala, perlahan-lahan beransur padam, menyebabkan air mataku mengalir perlahan , sangat bersyukur memiliki seorang insan yang berjiwa tenang, lemah dan lembut sebagai seorang suami yang mithali.. Dia sangat memahami keadaan diriku, sikap ku, perwatakanku dan jiwaku.. Dia tahu aku akan marah bila dia terlupa setiap memori yang dikongsi sewaktu berkasih dulu.. Dia sentiasa mengingatinya.. Masih kuiingat lagi sewaktu hari graduasi di universiti, aku cukup bersemangat membelikan dia bunga..berusaha mendapatkan bunga ros berwarna biru , warna kesukaannya, tetapi malangnya, ros biru tidak kutemui. Aku belikan sahaja bunga ros berwarna oren yang sempat kutemui  Ku bergegas mendapatkannya dan mengucapkan tahniah kepadanya.. Dia tersenyum dan sangat gembira mendapat jambakan bunga ros dariku.. Aku berdiri dan tersenyum. di dalam hatiku tertanya-tanya dan tertunggu-tunggu, Tidakkah dia juga mahu berikan aku bunga sebagai tanda tahniah bergraduasi pada hari ini? Seharian ku tunggu.. dan keesokannya, juga hari-hari seterusnya, aku tidak menerima walaupun sekuntum bunga darinya.. Hatiku sedikit sebak melihat wanita lain yang tersenyum bangga apabila dihadiahi bunga oleh kekasih hati ataupun dari suami masing-masing... Tidak mengapa.. kekecewaan dari hatiku sentiasa akan terpadam setiap kali terpandang senyumannya.. bunga lutsinar yang kulihat berkembang mekar di dalam hatinya hanya untuk aku..dan hanya aku yang dapat merasainya.. sungguhpun begitu, masih terselit secebis rasa di hatiku, begitu mengiinginkan sejambak bunga darinya.. bilakah saat itu akan tiba..? Aku tidak mungkin akan meminta-minta darinya kerana seperti ada suara halus yang tidak membenarkannya.. tetapi tidak kukenali suara itu.. Ku teruskan juga hari demi hariku bersama suami tercintaku dengan bahagianya.. Kewujudan dirinya, memiliki, dan dimilikinya adalah sesuatu yang sangat indah.. Aku rasa sangat bersyukur kepada tuhan kerana memberikan aku rasa cinta ini.. Namun, tanpa disedari, hari demi hari, diriku dijamah oleh penyakit yang sering ditakuti oleh semua orang.. doktor telah mengesahkan aku menghidap kanser payudara.. suamiku megalirkan air mata sebaik mendengar berita ini.. lemah lidah terkelu rebah segala kekuatan.. Duhai suamiku..jangan menangis sayang.. kau adalah seorang insan yang teristimewaan dalam hidupku.. kaulah bahagiaku..kaulah kekuatanku..dan kaulah kelemahanku..aku menjadi lemah bila kau rebah.. aku menjadi kuat bila kau kuat.. aku yakin kau akan sentiasa bersamaku melawan penyakit ini.. Namun, kita tidak berhak dan tiada kuasa untuk melawan takdirNya.. Allah maha berkuasa dan maha mengetahui di atas setiap apa yang ada di atas muka bumi ini.. kanser yang semakin menular di dalam tubuhku kini semakin rakus menyantap setiap inci tubuhku.. aku semakin lemah..namun sebaik melihat senyumanmu, serta merta aku melupai derita yang aku alami..sungguh hebat senyumanmu sayang.. ku harapkan dapat memiliki senyumanmu sehingga ke akhir hayatmu..namun tidak seperti yang kuharapkan..rasanya aku yang akan pergi dulu.. namun, sebelum itu, Aku teringin sekali menerima sejambak bunga darimu sayang.. bolehkah kamu menunaikannya..? Tidak pernah kusangka jawapan yang kudengar dari bibirmu itu begitu menyayat hatiku..



”Abang dah lama sangat teringin nak bagi bunga pada ayang.. kalau boleh, tiap-tiap kali abang jumpa ayang, abang nak bunga.. Tapi, abang masih ingat masa kita jumpa pertama kali dlu, ayang kata ayang tak suka bunga, tak suka teddy bear, tak suka coklat, sebab itu abang simpan hajat abang. Sebab abang taknak ayang marah..abang tahu ayang akan marah abang kalau abang lupa apa sahaja memori sewaktu kita bercinta dulu.. abang xnak ayang marah..abang nak ayang happy.. abang tahu ayang happy tengok abang senyum kan? Sebab tu abang senyum walaupun abang marah kat ayang.. sebab tu abang tak pernah pun marah ayang.. Abang mintak maaf abang menangis bila tahu ayang sakit.. abang sedih sangat..abang tak sanggup hilang ayang.. abang tak dapat tahan kesedihan di hati abang.. maafkan abang ye.. abang janji abang akan buat ayang bahagia.. abang janji abang akan tolong ayang lawan sakit ni.. abang janji abang akan ubat gelisah di hati ayang.. abang janji abang akan berusaha jadi  kekuatan ayang.. but for now,  is it the flower that can make you happy the most..? mesti da lama ayang tunggu bunga dari abang kan? Nanti abang belikan ye.. hm sekarang pon boleh.. ayang tunggu jap, abang gi beli jap ye.. ayang tunggu abang k..”


Rupanya suara hatiku yang egois telah menghalang bahagiaku..tidak kusangka selama ini aku telah tersilap.. aku menyangka bahawa aku betul-betul mengenali diri aku.. tetapi rupanya, tidak.. aku tidak mengenali ego ku..penyesalan tidak bermakna lagi.. alangkah indahnya jika setiap kali berjumpa, dia akan memberikan aku bunga.. tersangat indah hingga tidak dapat aku membayangkan betapa gembiranya aku.. Aku masih lagi menunggu kepulanganmu sayang.. cepat sayang.. aku mungkin tidak dapat bertahan lebih lama.. terima kasih kerana mencintaiku begitu mendalam sayang.. aku juga sangat mencintaimu..sehingga nafasku yang terakhir ini.. cepatlah pulang sayang...            

bloglarian alternatif meningkatkan traffik anda!!


Woaaahhhh!! macam excited gile bila dengar pasal meningkatkan trafik blog ni setelah dengan tiba-tiba cik has telah men'tag' blog suram aku ni untuk join bloglarian.huhu mekaseh cik has.. very-very appreaciate memandangkan aku nih sebulan jagung baru nak menyibuk berblogging bila best baca blog orang lain..huhu tambah-tambah lagi tengok peluang perniagaan secara online pon hebat juga kalau pandai tarik orang tuk baca and stick dengan blog. tapi, unfortunately, aku ni pemaleh..malas betul nak tulis entry tetiap hari..pelik tengok orang-orang yang blog dia tetiap hari ada entry seperti cik has kita ni, huhu sungguh berkaliber di dalam dunia penlisannya ya, penuh komited. kalau nak banding dengan aku ni, adohai, macam jauh matahari dari pluto..huhu T.T

berbalik semula pada blog larian ni, mudah je rupanya nak join cuma otak aku tetiba lak kena musim dia nak blank, -.-' hmm cam lampi jap, kesian cik has kene ajor step by step..huhu mekaseh lagi sekali ek cik has.. T.T

first klik bawah ni,
untuk membuka terus page 'pendaftaran bloglarian' menerusi blog, http://furdunesia.blogspot.com/

langkah pertama, sila jadi follower bloglarian terlebih dahulu.

lepas tu, bolehlah teruskan pendaftaran

ok, ni nak bagitahu awal2 la ye, kalau korang nak join bloglarian, korang kena buat satu entry dalam blog korang yang mengandungi perkara2 berikut:

 1. banner

Dalam page pendaftaran yang korang buka tadi, sila klik pada banner (banner macam yang ada kat bawah ni), copy URL dia and paste dalam entry.

so, akan jadi seperti ini,


2. Lengkapkan slogan "saya suka berblogwalking kerana...."

Saya suka berblogwalking kerana saya suka membaca blog orang lain dan bila saya jumpa blog yang bermutu, saya akan mempromosikannya kepada orang lain supaya dapat berkongsi ilmu dan belajar dari kehidupan dan pengalaman hidup orang lain.

3. Tag 3 orang rakan atau lebih.

Tujuannya untuk mempromosikan dan mengajak kawan2 yang lain disamping menolong mereka untuk meningkatkan trafik blog mereka juga. Jangan kedekut untuk berkongsi maklumat ok... Tuhan marah taw...

Ok, saya tagkan mereka2 ini: (n_n)

Bob shawal
Luqman Halim
Ainee cumi
A big girl
Onie Chan the rainbow

Ok settle!!

tapi bukan takat ni sahaja! teruskan langkah di bawah..

--> Beritahu rakan anda tentang bloglarian.

Haa..da tag kengkawan tersebut jangan pulak tak bagitahu diorang.. kalau tak bagitahu diorang camne nak maju??? terhenti sahaja di situ.kan? kan? after dah tag diorang, bagitahulah diorang dengan leave mesej pada chat box blog diorang atau facebook (macam cik has wat..hikhik). pastu ajarkan diorang kalau diorang tak faham camne nak daftar..(macam aku.. T.T)

--> Akhir sekali Masukkan tajuk dan link entry yang anda dah buat tadi dalam komen 'pendaftaran bloglarian 2' tadi, bersama tajuk blog untuk disenaraikan..

contohnya,

DuNiA INTeRNeT
 http://shidarina.blogspot.com/bloglarian-tingkat-traffik-blog-anda.html


ok. baru settle yang lengkap teramat.. fuh.. amacam? simple kan? so, ape lagi? joinlah jangan tak join. ajak geng sekali ok!! (n_n)

p/s: semalam aku tengok follower Furdunesia ada 350 tapi hari ni dah 537 !!! maknanya dah ramai yang join, makanya traffik anda pon akan jam!!! gak pasni.. dengan harapan yang teramat tinggi ya!! Dan kelebihan join bloglarian juga, bleh bukak 5 blog dalam satu tab! jimat masa gitu..takyah susah2 nak bukak blog orang satu2..ohh yesss... mcm 4g plak..ahaks =p


...................