Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 Julai, 2010

YOUR FACEBOOK IN DANGER !!


Hello people out there..yeah you! Im talking to you, and to those peoples who are standing in front of their screen right now. If you are actively playing with your facebook, then you better check out about this.

Berita ini adalah yang terkini saya dapat. Actually, I was accidentally found it in online news. It surprised me a lot. Tahu kenapa?? Cuba bayangkan segala data peribadi yang anda bubuh masa daftar facebook tu telah DICEROBOH !!!
 
 Seseorang telah menggodam dan berjaya mengumpul data sehingga berjuta profile. Dan yang paling teruknye, si mamat ni pulak pergi compile dan upload semula. Jadi, sesiapa pun boleh download. tak guna betul!!! Kerja gila !!!! Benda macam ni boleh membuatkan kita semua berada dalam bahaya.
 
Inilah yang salahnya manusia yang lupa diri. Dah tak ingat bumi bila dah berjaya buat bandar ala-ala Los Angeles kat angkasa. Teknologi dicipta untuk memudahkan manusia. Meningkatkan ekonomi dan mempercepatkan urusan perniagaan seantero dunia. Tapi macam gini pulak yang jadi. Jenayah siber meningkat. Ye, memang betul, kita semua mahu celik IT, bukan buta IT, nanti kena gelar kolot! Tapi, bila otak manusia dah disuntik dengan ilmu, melencong pula ke arah keburukan. Manusia seharusnya bersyukur dengan apa yang ada. Bukan begini caranya.... T-T
 
Tidak tahulah sejauh mana kebenaran berita ini. Kadang-kadang, berita macam ni hanya fitnah yang diwujudkan oleh seseorang yang busuk hati. Tapi, kalaulah berita ni betul, hal ini akan bertukar menjadi, INI SERIUSSS.. ( Ming-Ming wonderpets punye suara). Saya tekankan di sini bahawa saya bukannya nak membawa berita fitnah, saya juga tidak menjamin berita ini benar dan saya juga tidak menjamin berita ini palsu. Tapi, saya cuma mahu mengingatkan diri saya dan semua yang ada di depan komputer bahawa, kita seharusnya berhati-hati dengan dunia maya internet ini. 

From your Facebook profile dashboard click on 'Account' in the upper right hand side of your dashboard. Select 'Privacy Settings,' and then on the next page under 'Basic Directory Information' click on 'View Settings.' If the first listing called "Search for me on Facebook" is set to "Everyone." Then chances are, your name and profile URL are in the torrent file.(File yang hacker tu curik)


You should also check to see if external search engines like Google and Bing are indexing your profile. To do this go back to your main privacy settings page, and at the bottom click on the "Edit Settings" button next to "Public Search." On the next page, if the "Enable public search" check box is ticked then search engines are indexing your profile. To stop this just uncheck the box and then click on "Back to Applications."
 

0 ulasan:

Catat Ulasan