Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 Julai, 2010

YOUR FACEBOOK IN DANGER !!


Hello people out there..yeah you! Im talking to you, and to those peoples who are standing in front of their screen right now. If you are actively playing with your facebook, then you better check out about this.

Berita ini adalah yang terkini saya dapat. Actually, I was accidentally found it in online news. It surprised me a lot. Tahu kenapa?? Cuba bayangkan segala data peribadi yang anda bubuh masa daftar facebook tu telah DICEROBOH !!!
 
 Seseorang telah menggodam dan berjaya mengumpul data sehingga berjuta profile. Dan yang paling teruknye, si mamat ni pulak pergi compile dan upload semula. Jadi, sesiapa pun boleh download. tak guna betul!!! Kerja gila !!!! Benda macam ni boleh membuatkan kita semua berada dalam bahaya.
 
Inilah yang salahnya manusia yang lupa diri. Dah tak ingat bumi bila dah berjaya buat bandar ala-ala Los Angeles kat angkasa. Teknologi dicipta untuk memudahkan manusia. Meningkatkan ekonomi dan mempercepatkan urusan perniagaan seantero dunia. Tapi macam gini pulak yang jadi. Jenayah siber meningkat. Ye, memang betul, kita semua mahu celik IT, bukan buta IT, nanti kena gelar kolot! Tapi, bila otak manusia dah disuntik dengan ilmu, melencong pula ke arah keburukan. Manusia seharusnya bersyukur dengan apa yang ada. Bukan begini caranya.... T-T
 
Tidak tahulah sejauh mana kebenaran berita ini. Kadang-kadang, berita macam ni hanya fitnah yang diwujudkan oleh seseorang yang busuk hati. Tapi, kalaulah berita ni betul, hal ini akan bertukar menjadi, INI SERIUSSS.. ( Ming-Ming wonderpets punye suara). Saya tekankan di sini bahawa saya bukannya nak membawa berita fitnah, saya juga tidak menjamin berita ini benar dan saya juga tidak menjamin berita ini palsu. Tapi, saya cuma mahu mengingatkan diri saya dan semua yang ada di depan komputer bahawa, kita seharusnya berhati-hati dengan dunia maya internet ini. 

From your Facebook profile dashboard click on 'Account' in the upper right hand side of your dashboard. Select 'Privacy Settings,' and then on the next page under 'Basic Directory Information' click on 'View Settings.' If the first listing called "Search for me on Facebook" is set to "Everyone." Then chances are, your name and profile URL are in the torrent file.(File yang hacker tu curik)


You should also check to see if external search engines like Google and Bing are indexing your profile. To do this go back to your main privacy settings page, and at the bottom click on the "Edit Settings" button next to "Public Search." On the next page, if the "Enable public search" check box is ticked then search engines are indexing your profile. To stop this just uncheck the box and then click on "Back to Applications."
 

30 Julai, 2010


FACEBOOK BAHAYA TAWWWW !!!
Siapa ade facebook?? Angkat tangan!! hmm rasanya soalan ni memang sangat-sangat tidak pratikal untuk ditanya pada zaman yang serba canggih ini. Okeh, skali lagi tanya, Siapa yang ada facebook?? angkat kaki!!! owkeh, now, you all yang baca pun, of course mengangkat kaki tetikus anda menuju ke arah "close wondow". Oopp! Jap!! Kalau anda rasa entry ni tak berguna dan Ahhhh.. buang masa je baca!! , nanti dulu, baca bagi habis dulu okeh. Info ni sangat berguna bagi manusia sejagat yang berkawan dengan komputer. okeh, bukan dengan komputer , tapi 'orang-orang' yang duduk menghadap skrin komputer.

Tahu tak anda dah macam-macam jenayah siber telah dilakukan pada masa kini. Memanglah sekarang ni semua orang petik jari, tinggi batang hidung, bangga dengan teknologi yang ada. TEKNOLOGI DI HUJUNG JARI. yaaa... tapi AWAS !! JENAYAH juga kini berada di hujung jari 'mereka'. Dalam akhbar dah tertulis berbagai-bagai kes jenayah yang melibatkan FACEBOOK. kes bunuh, kes penipuan, kes penyamaran, tak pasal-pasal, kononnya bercinta 'moden' tapi dalam sekelip mata duit hilang berpuluh ribu. Baru kes duit. Tak cerita lagi tentang kes di rogol, dan dibunuh oleh rakan dari FACEBOOK. 
Tahu apa punca semua ni??
Anda sendiri !! 
Awasi setiap perkara yang anda 'dedahkan' di FACEBOOK. 
Jangan dedahkan nombor phone, alamat, nombor plat kenderaan dan apa-apa lagi yang PRIVATE. 
Dan jangan terlalu mendedahkan segalanya tentang perihal aktiviti harian anda di FACEBOOK.

 

20 Julai, 2010

Ohh..!! Saya Teruja!! Siapa yang Rindukan Saya??? >.<


Oop!! Opp!! Owkeh. Nanti dulu, jangan cop dahi aku "MUKA PERASAN". huhu T.T Kesian kot.. Niatku suci ikhlas lagi murni untuk mengepos slot ini tentang MEREKA. err.. mereka??


Ya!! Mereka : 
Pwetty, Jee Hoo (maap kalau salah eja..huhu) dan Abang.

                             

Oi!! Tu bukan gambar kucing sedang mengawan okey.. Soory siket.. Giler taw korang yang kater lukisan yang aku lukis ni, macam kucing ngawan. huhu T-T  Jee Hoo tu selalu teman Pwetty. Kalau Pwetty tak nak main, dia teman pwetty taw.. sweet sangat-sangat..huhu Tapi abang, jangan harap la... main, main, main dan terus main.. terjal dan sangat aktif.. i like !! muahaha (n_n)



Gambar ni was taken when the first time i met them.. look at pwetty and Jee Hoo eyes.. T-T 
Mula-mula, Pwetty suka duduk kat hujung travelling case.. "Adik takutttt~" wuwu syian dier..
Pastu, mereka demam and been taking cared by Mummy A'ah and the gang.. =') They all sangat sweeeetttt~~ Pwetty selsema and then dia kene bungkush ngan selimut Mummy BaBah.. hehe Omey sangat-sangat..(n_n) When they are recovered, they play with each other happily.. Look at the video below..


A few days before leaving perlis, meow2 spend time with me so that they can get familiar a bit.. Dan seperti biasa, abang paling aktif dan main tak hengat dunia.. play play and play.. selagi tak kene tangkap masuk dalam cage, slagi tu lah dia main tanpa henti. Mata da sepet2 ayam nak tido pun still nak main gak..haiyoooo!!


Abang yang suka main bola kertas..huhu comeh ahhh gerammm.hukhuk


Op.. sorry..blur sket.. sebab abang gerak tanpa henti..huhu



Satu Hari sebelum bertolak pulang, mereka sedang bermain 2 jam straight tanpa henti. Abang seorang yang sangat BUSy yeh. Sangat2!! Oleh sebab itu, kadang2 bila sedang busy main, dia terlupa mahu pergi 'servis' tangki dia. Bila da kuar siren emergency, dia pun lari lintang pukang cari tempat 'pelupusan' dan 'termenung jap' selesai je trus berdesuuupp lari sambung main tanpa melakukan 'kerja-kerja pelupusan cara yang selamat'. Nasib baik lah Jee Hoo ada part time keje kat tapak 'pelupusan tu' dia pun melakukan tugas2 khasnya 'merawat pusat pelupusan tu'. Pastu baru dia lari sambung  main..huhu sangat comeyyy~ (n_n) Abg lak sangat hampeh..huhu T-T


Kalau dulu Pwetty duduk paling belakang dalam cage tu, tapi sekarang Pwetty suke duduk paling depan tunggu pintu dibuka. Hehe Tengok tu..Macam ni lah keadaan bila mereka ditangkap dan disimpan di tempat beradu mereka..  =)







Alalala.. Omeynye adik (pwetty) ngan Jee Hoo tidur.. Tapi, tengok tu abang.. tak puas main. tak tahu penat. mata dah sepet2 ayam tapi stil ngiaw ngiaw mintak kuar.kunun tak nak tidur..Mata dah almost terpejam tapi tangan dia stil pegang cage sambil mulut dia terngiaw-ngiaw mintak bukak pintu..hukhuk 


 Haha.akhirnya tertida gak si Abg.. Nilah moment terakhir diorang tdo dalam traveling cage diorang aritu.. Bagi diorang tido puas-puas.. =)

Hari tuk bertolak ke rumah baru dah tiba.. pagi-pagi lagi diorang dah bangun.. matahari tegak, diorang mandi.. uhhhh sangat omeyyyy diorang mandi..tak pernah aku mandikan kucing sedamai itu..diorang tak ronta pun.. sangat baikkkkk.. (n_n)

Pastu bila bulu da kering, diorang main-main kat dalam umah lak.. lari sana sini. Sapa nak tengok pwetty main?? (n_n) comey sangat!!
Almost tengah hari, baru faheem sampai.. Aku kuar jap je kot tinggal diorang kat umah main-main. Tapi, time aku balik umah semula, abang ilang.. hukhuk kelam kabut carik geledah seme tempat.. Tetibe jumpe dalam drawer daaaa~~ ish3.. suspend je..

On the way Perlis-Alor Star, tetibe dapat message dari Mummy A'ah..
"Aku kat belakang kete ko!! aku nampak meow2!!"
Kitorang dalam kete seme tgk belakang.. hehe 
Dan Mummy A'ah ngan zati melambai dengan meriahnya.. 
Ohhhh~~ Jejak kasih!! =')
Tapi syang, meow2 seme tengah tido.. kalau tak mesti diorang lambai2 mummy A'ah.. hehe

Sampai je kat Penang, bukak bonet kete, mata diorang bulat!! pandang kanan kiri!! Wah!! kat mana nih????
Muka diorang adelah ala-ala cam ni,


(p/s : err mek T, aku pinjam gambar desktop laptop mu kejap deh.. tihihi)



Buat pertama kalinya, abang yang sangat nakal itu terduduk diam dan tidak keluar dari cage even pintu terbukak luas..huhu Tapi, kejap je kot..5 minit je..pastu die kuar.. jalan sana-jalan sini, gi bawah meja, g dapur kuar dapur, last2 jumpa tangga, naik trus sampai atas, duk kat atas, pandang je orang-orang kat bawah..huhu Adik lak, kuar dari cage trus sembunyik di celah-celah seperti biasa...huhu Jee Hoo lak, menjaga sangkar mereka. Langsung tak berganjak.. Bak kata Faheem, "Takpela..tu je satu-satunye bende yang dia familiar..sian kat dia.."




 And lastly, they arrived home safely..

Huuhuu the lastest cite xdek lagi, faheem blum anta gegambo lagi, nnt aku upload lagi la ekk.. (n_n)
hehe.. cayang mereka..!!