Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Februari, 2010

Salam n hi everyone.. =) 

We meet again, in the same day.. haha I've got lots to write in here since this is the first blog i have.. pity huh? yah.. Only have my own blog when i reach 23. huhu (malu..malu..) but hey! masih belum terlambat kan..? >.< huhu

Businesswoman?? 

Alright.. Lets straight to the point i have here.. Actually, i do have interest in business somehow.. Minat berniaga ni wujud waktu umur sy 9 tahun..masa tu tahun 1996.. At that time, my family was not in good condition in economy,.. So, one day, mak ajar sy dan kakak buat gelang.. Sangat unik gelang tu.. tiub getah transparent (diameter about 1.0 cm) filled with colorful of 'kain perca' which mixed with some oil (To make it shiny). Can u imagine how the bracelet looks like..? (n_n) Then My Mom said.. "haaa.. cantik x..?try jual kt kawan2 kalau ada yang nak" sy ngn kakak sy jual kt kawan2 kitorang.. ramai gak yang bli.. senyum lebar kitorang dpt duit hasil dr jualan gelang tu.. At that time, for the first time, i learn how to earn money.. That was a flashback about the previous history on how my interest in business was born.. haha (>.<) 

Start masuk university, first semester, saya dapat duit ptptn..not much..because i only get half of the full ptptn..that is around RM 1700 or something around the number.. So, at that time, i was thinking.. (REMEMBER THAT THINKING IS VERY IMPORTANT HERE AS IN MY PREVIOUS POST) Apa yang saya boleh beli dengan duit sebanyak RM1700 ni.. Masa tu mcam2 sy pikir, nk bli handphone mahal, nak beli cermin mata baru, nak beli tu, nak beli ni, BUT, lastly, i realized something.. RM1700 ni, kalau aku bli macam2, duit tu mcm kene bakar, trus habis camtu je. Tapi, kalau aku guna untuk buat modal business, duit baru akan masuk tiap2 bulan dan aset aku boleh beranak penak. That when i decided to start my own business for the first time!!! Sy decide beli printer 3 in 1 (printer,scanner, & photostat). So, sy bukak bisnes printing servis. Agak lumayan la...RM20-RM30 satu malam..amacam?? (>.<)hehe Sbb student baru ni, dorang akan blanjakan duit ptptn first dorg dgn beli laptop dlu instead of beli printer. sbb tu dorg carik sy.. 

YEZZAAA.. come to me..spend your money.. (n_n) *Perfect Decision!! 

Bukan takat tu je dunia bisnes sy, masuk sem 3 seterusnye, sy bukak gerai di bazar ramadhan yang dianjurkan oleh kelab usahawan universiti.. sy nk try bisnes makanan.. sy jual spaghetti, roti hotdog, fries, and air laici.. Alhamdulillah, rezeki murah, start dr situ sy dan partner sy dikenali dgn "bos spaghetti" ~ ahaks.. =p Dan Sem seterusnya, sy deal dgn pemilik kafe di hostel sy, tuk tumpang niaga di kafe dorg and at the same time, sy keje dgn diorng.. For the first time, they let us work with them, and lastly, they accept us as rakan kongsi.. huhu wat a surprise.. So, I sold Spaghetti (mine) and fried steambot (cafe's owners).. 

I actually want to say thank u to all my dear friends who was helped me to run the business.. Thank u all.. --> Front Customer Dealer, First Chef, Second Chef, Steambot Chef, and Chef assistant.. U are all awesome!! Good work!!(n_n) Dan sekarang, sy sudah berada di semester akhir..So, Sy perlu tumpukan perhatian lebih kepada projek akhir semester, maka, saya tak bergiat aktif di dalam perniagaan secara besar-besaran.. Tapi semangat 'meniaga' tetap ada!! yeeehhaa~~!!

0 ulasan:

Catat Ulasan