Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Februari, 2010

Assalamualaikum n hi everyone.. =) 

Did you ever realized that our brain wont stop from thinking even for one second? Haha.. If u ask me, I'm gonna answer , "Yup.. my brain always keep running and thinking.." 

Kepala otak kite ni mmg dijadikan untuk berfikir.. Tiap2 masa, ade je yg difikirkan.. Daripada yang simple sampailah kepada yang complex.. Tapi kite cuma perasan yg kite sedang memerah otak untuk berfikir, once critical thinking in solving problem is needed. And that time, berkerut2 lah dahi tu berpikir. haha Kadang2 nk pilih lauk kt kedai pon kita kene pikir, nk pilih baju pun kite kene pikir, even kadang2 nk msg org pun, kite guna otak jap nk karang ayat.. heheh terutamanya yang nk karang ayat jiwang tu.. Dang!!~ kene batang idong sendiri..haha =p 

Dalam hidup, kite xkan dapat lari dari terus berfikir, berfikir, dan berfikir.. takkan dapat elak punye.. Sebagai orang yang sudah hampir melangkah ke alam dewasa, berfikir dan membuat keputusan yang baik adalah sangat penting.. sbb setiap keputusan yg kita ambil, orang disekeliling kita juga akan merasai 'effect'nya.. Bila berfikir tentang kerjaya, of course la kita nk mencapai apa yang kita nak .. Oh sy mahu menjadi seorang doktor, saya mahu jadi engineer, saya mahu jadi chef yang terkenal, bla..bla..bla.. tapi dalam masa yang sama, kita akan mula terfikir, sudah tiba masa untuk kita balas semula segala jasa mak ayah kita selama ni.. dan secara tak langsung, our parents become our inspiration. Bile rase2 cam malas je nk study, tgk gambar mak ayah, trus bersemangat semula.. yehhaaa~!! Dan selepas itu, kite jadi rajin 'cikit' blaja..instead of being 'pemalas'.. Itu baru terpikir tentang mak ayah.. cuba pandang jauh ke depan sket.. bagi yang lelaki, mestilah nk kene sara idup isteri, dan anak2.. Nak2 lagi yang tengah hangat bercinta tu.. dengar suara 'bakal', chewaahh~~!! laju je trus study.. haha Dang~!! kene lagi batang idung.. =p haha 

Hm..bukan senang kita nk buat pilihan.. nk pilih suami, nk pilih isteri pun kene gak guna otak, nk kene pikir dulu masak2..sesuai ke idak.. ade plak otak kite ni siap ade filter , 'cantik ke tidak', ye tak? kat situ pun da guna fungsi otak tuk analyze beauty seseorang.. hee~ dan selepas itu, barulah kita gunakan senjata hati.. yakin, pasti, dan tawakal dengan apa yang kita pilih.. 

Allah da ciptakan manusia ni sebaik2 kejadian, ada akal untuk berfikir.. ada otak untuk menyimpan memori.. malangnye, xley nk format buang virus bila otak da diracuni dgn perkara2 yang negatif..sebab itu akal ada, untuk nilai baik buruk sesuatu perkara.. x gitu..? (n_n) Dan akal ini lah yang membezakan antara manusia, dengan makhluk lain yang Allah jadikan.. =) Alhamdulillah..

0 ulasan:

Catat Ulasan